Home Na peronu „Ubijanje najboljih radnika“ – NA PERONU BR. 58


 

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske

 

Trnjanska cesta 11f

Zagreb, 10000

tel.:  00385 1 378 31 71

fax.: 00385 1 457 60 07

e-mail: spvh@zg.t-com.hr

OIB: 85555259238

žiro-račun: 2360000-1101367698

 


„Ubijanje najboljih radnika“ – NA PERONU BR. 58 PDF Ispis E-mail
Utorak, 13 Prosinac 2016 18:09

naslovnica br 58Zbog niza događaja nismo objavljivali Na peronu br. 58. Za sve one koji nas prate u elektronskom obliku ispravljamo taj "propust" ovom prilikom.

Nedavno smo naišli na zanimljiv post KIPHŽ-a, koji je relativno nezapaženo prošao na fejsu. Sami tekst napisao je T. Lteifa, a on u prijevodu glasi:

„Poslovni lideri koji usvoje stav 'svatko je zamjenjiv', gadno se varaju kada misle kako je moguće jednostavno zaposliti nekoga s boljim vještinama ili nekoga s više prestižnom pedigreom. Kada poduzeće uistinu ima vrhunske radnike, radnike koji stvaraju dodanu vrijednost poduzeću, njih se jednostavno ne smije uništavati. Oni su visoko produktivni te poznaju sustave i procese. Oni održavaju odnose s korisnicima koje su izgrađivali tijekom godina. Oni imaju izgrađeno prijateljstvo i utjecaj među svojim suradnicima, koji kada se izgubi, štetno utječe na kulturu unutar poduzeća.“

Kako nam je tekst privukao pozornost, zamolili smo administratore KIPHŽ-a za pojašnjenje kakva je poveznica „ubijanja najboljih radnika“ i željezničkih poduzeća u kojima se mi nalazimo. Dobili smo slijedeći odgovor:

„Prije par godina ste objavili na spvh.hr naše pismo o otpuštanju najboljih radnika i vrhunskih stručnjaka HŽ Carga. Danas su svi ti stručnjaci uspješni u drugim poduzećima pa i industrijama, a HŽ Cargo? HŽ Cargo je pred stečajem. Čak je upitno da li će se onih dvjestotinjak radnika koji su dobili sudske sporove imate gdje vratiti za koji dan.

Tu je i „naša“ HŽ Infrastruktura. Već ste i sami pisali o slučaju otpuštanja desetak radnika u Nekretninama. Otpuštanjem vrhunskih stručnjaka napravljena je velika šteta i radnicima i njihovim obiteljima. Isto tako, kao što ste sami pisali, umanjen je i prihod od nekretnina bar za milijun kuna. Napravljena je izravna šteta poduzeću. I gdje je danas HŽ Infrastruktura osim što je pao prihod od najma nekretnina? Na lokalnim i regionalnim prugama ukidaju se vlakovi i obustavlja promet radi loše kvalitete prijevozne usluge. Na međunarodnim prugama svake godine brzine sve više padaju što se također vidi sa smanjenjem prometa. Postajemo svrha sami sebi, iako nećemo u stečaj, ali ostat će samo ostaci od moćne željeznice.

Nije daleko niti HŽ Putnički prijevoz. I to poduzeće nedavno se je odrekao jednog od najboljih radnika i stručnjaka. Njega su cijenili u poduzeću, ali i korisnici s kojima je surađivao. Cijenili smo ga i mi u HŽ Infrastrukturi čiji je on bio korisnik. Istina cijenimo ga i danas. Sjećamo se kako je jedini menadžer koji je dolazio na peron dočekivati i ispraćati putnike na regionalnim vlakovima. A gdje je danas HŽ Putnički prijevoz? Ne uspije li riješiti izvor financiranja za nove vlakove, neće niti to poduzeće biti daleko od stečaja.

Kako god početni tekst zvučao negativno i ne želimo ga čuti, moramo stati i realno pogledati. Ako se nastavi trend tjeranja željezničkih stručnjaka, a umjesto njih dovođenje vanjskih stručnjaka koji ne poznaju dobro sustav ne piše nam se dobro. Pri tome ne mislimo kako vanjski stručnjaci nisu potrebni, ali bez onih najboljih željezničara nema niti željeznice. Kako slika pokazuje u privatnim poduzećima strada menadžment, a u željezničkim poduzećima stradaju obični radnici pa i cijela poduzeća.“

Privitak:
Download this file (Na peronu  58.pdf)Na peronu 58.pdf[ ]4642 Kb
Ažurirano Utorak, 13 Prosinac 2016 18:18
 
 

U SJEĆANJE

kreso vukovar 2008

Čovjek  može postići  svašta  u životu:  karijeru, osvojiti  medalje, ugrabiti moć,  zaraditi novce, sagraditi kuće,  imati puno djece…

Ipak, najviše što možemo postati,  biti,  je  ecce  homo… biti čovjek. To je bio Krešo. Jednostavno.  I zato  kada se budemo sjećali Kreše sjećat  ćemo se Čovjeka.

Ecce homo,  ecce  Krešo!