no smokingČesto  puta mi se zna dogoditi  da iznoseći stručno mišljenje  čujem stav  o neslaganju.  Pritom se obično  počinje sa  “ne slažem se s tvojim mišljenjem…” Dakle stručno mišljenje se  personalizira. Svodi se na  osobu. To je kod nas  uobičajena pojava, personalizacijom stavova  zapravo se negira struka  i  otklanja se  bilo kakav  pokušaj argumentacije.

Zamislimo slijedeću situaciju.  Iznesem stručno  mišljenje tipa dva i dva su  četiri,  ili  Zemlja je okrugla ili …  I onda nam slijedi ne slažem se s tvojim mišljenjem. Kao da je  2+2= 4 moj osobni stav. I što sad? Umjesto diskusije  i dokazivanja možete “nevjernika”  uputiti  na  literaturu iz matematike  pa neka  nauči  matematiku.

Ako želim diskutirati sa  liječnikom o medicini, moram završiti medicinu, specijalizaciju iz područja  diskusije…Tek navedeno me kvalificira na  diskusiju.  Pardon,  na  stručnu diskusiju. Uz šank ili u neformalnim svakodnevnim razgovorima možemo diskutirati o svemu  i imati “mišljenje” o svemu:  o nogometu, crnim rupama u svemiru,  o automobilima, svakodnevnoj politici…

Ako  zbog raznih razloga, uvjeta ili sticajem okolnosti “zalutate” u područje o kojem  nemate adekvatna znanja ne možete donositi odluke na  temelju znanja  koje nemate nego na temelju vjerovanja.

Ako ne znate da je dva i  dva  četiri  a  imate  slijedeće tvrdnje:

a)  2+2= 5

b)  2+2= 7

c)  2+2= 3

d)  2+2= 4

I morate donijeti ispravnu odluku šanse su vam 4:1  da  ćete  pogriješiti. Jer odluku ne donosite na temelju znanja nego na temelju vjerovanja.

A sada  zamislite da svakodnevno morate donositi odluke o nečemu o čemu pojma nemate.

Svaka  podudarnost sa  stanjem u  Hrvatskoj ili samo u Hrvatskim željeznicama  posve  je  slučajna.  Glavno da  vjerujemo, kakvo znanje, kakvi  bakrači!