ozren_matijasevicOvih dana razgovarali smo s Ozrenom Matijaševićem predsjednikom Hrvatske udruge sindikata (HUS-a). Neka od pitanja na koja smo zamolili odgovore:

  • Gospodarsko-socijalno vijeće podržava makroekonomske ciljeve koji su sadržani  u Prijedlogu proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu. Međutim, mi na željeznici sa zebnjom gledamo na Proračun, jer nam je unatoč katastrofalnoj zapuštenosti infrastrukture oduzeto elementarno – golo održavanje. Kako vi gledate na „proračunske neprilike“ HŽ Infrastrukture?
  •  U najavi su izmjene ZOR-a koji je usuglašen s EU standardom. Tko nas ili zašto nas pod motom fleksibilizacije prisiljava na daljnje srozavanje radničkih prava.
  • Potiho se govori o namjeri provođenja niza ušteda na isplatama koje su ugrađene u KU, kao npr. božićnica i regres. Imali li iza ove dimne zavjese  realne namjere donošenja takvih mjera na razini države kojima bi se to ozakonilo?

Izravno i neuvijeno, kako on to već godinama i čini odgovorio je na gornja, ali i niz drugih pitanja i dilema koja su bile povod za ovaj razgovor. Pozivamo Vas da pogledate naš video: