Gradski oci 2 webDa nije jadno, bilo bi glupo! Izborili pravo koje je u ZOR-u od „stoljeća sedmog“.

ZOR iz 1996. (Narodne novine br. 38/95)

Naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora

Članak 45.

(1) Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, zaposlenik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući tu i odgovarajuću novčanu vrijednost plaće u naravi).

Važeći ZOR – od 2010. (Narodne novine, broj 149/09)

Naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora

Članak 60.

(1) Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad).

U jeku najžešće kampanje koju provodi najveći od najvećih, ali i esencijalni sindikat glede isplate razlike naknade za GO vrijedi napomenuti nekoliko činjenica koje spomenuti prešućuju:

  • pravo o isplati naknade za GO istovjetno je regulirano u ZOR-u gotovo dva desetljeća.
  • jedan jedini čovjek primjetio je i uspješno proveo privatni spor protiv HŽ Infrastrukture glede isplaćene i pripadajuće naknade za GO tijekom 2010. Dakle, sud mu je priznao pravo na povećanu isplatu zbog pogrešnog obračuna od strane poslodavca.
  • u ta kola uskaču „dovitljivi“ sindikalci i brže-bolje šalju dopis kojim traže isplatu za godine za koje još uvijek stoji retroaktivna mogućnost isplate.

I to je to.

Istina je da nitko od nas nije bio svjestan da se provodi višegodišnje zakidanje pri isplati naknade za GO. Nitko. Kad smo konačno to saznali onda je nepošteno sebi pripisivati zasluge za tuđe uspjehe. Drugo, ali ne manje važno je da je nepošteno kriviti poslodavca za nešto što nije namjerno činio. Svi zajedno duže od desetljeća nismo bili svjesni ovog propusta.

Umjesto da se pokriju ušima i šute, jer prešućuju svoj propust višegodišnjeg zakidanja, kao pravi otkrivači tople vode „Oni“ su „pokrenuli inicijativu“. Ne manje važno je upitati se zar su radnici u HŽ Cargu i u HŽ Putničkom prijevozu dobivali puni iznos? Ili njima i ne treba, na njih se ne odnosi povoljnost iz ZOR-a? O jadnosti svjedoči i hrabrost potpisati se pod takvu vijest i širiti je našim lokalnim prostorom.

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Embarassed